Veel mensen hebben last van perfectionisme. In sommige gevallen is dat heel goed, maar in de meeste gevallen is het vaak een belemmering. Perfectionisme kan allerlei klachten geven. Met name een burn-out, omdat je alles zo goed wilt doen en daardoor geen grenzen trekt. Maar ook andere klachten kunnen hierdoor gaan opspelen. Een gespannen gevoel, maagklachten, rug en schouderklachten, pijnlijke spieren, hoofdpijn en vermoeidheid zijn vaak voorkomende klachten bij perfectionisme. Je hoofd heeft ook nooit rust.

Maar wat maakt nu dat we perfectionistisch (willen) zijn of alles zo perfect mogelijk willen doen of hebben? Of ons zelf zo willen bewijzen? Vaak is de onderliggende (onderbewuste) gedachte dat je een bepaalde goedkeuring wenst. Je wilt erbij horen, niet onder doen voor anderen. Laten zien dat je het kan en geen verliezer wilt zijn. Helaas kan dit een enorme strijd zijn. Een strijd die je eigenlijk voert met jezelf en alleen maar kan verliezen door je zelf uit te putten.

De groei zit hem in het stuk om meer te leren houden van jezelf. Jezelf goed gaan voelen zoals je bent en je grenzen aan durven en kunnen geven. Goed is al goed genoeg. Als het ware ga je jezelf een soort van heropvoeden of ook wel herprogrammeren genoemd.

Herken jij jezelf in deze woorden en wil je af van je perfectionisime, boek dan eens een coaching en of reikibehandeling. Dit zorgt ervoor dat je meer bij jezelf komt, meer rust gaat ervaren en daardoor meer ontspanning in je lijf en je hoofd gaat voelen. Aarzel dus niet langer en boek een consult.